Houten tuinhuis op maat: Van idee tot plan

10-10-2018 | Tuinhuizen

Denkt u na over het aanschaffen van een tuinhuis? Of bent u al helemaal overtuigd dat u een tuinhuis op maat wilt plaatsen in uw tuin? Het voordeel van een tuinhuis is dat deze op verschillende manieren heel erg functioneel kan worden ingezet.

Een tuinhuis is bijvoorbeeld te gebruiken als:

 • Opbergruimte voor uw tuin gereedschap
 • Het wegzetten van uw (elektrische) fiets
 • Ruimte om tot rust te komen incl. bijpassende meubilair

Een tuinhuis aanschaffen is een investering en daar wilt u uiteraard graag wat langer over nadenken voordat u hem in de tuin plaatst. De kans is dan ook groot dat u er al lang over nagedacht heeft en nog steeds met enkele vragen zit over bijvoorbeeld over:

 • Het ontwerp van het tuinhuis
 • De materiaalkeuze
 • De extra’s waar u wellicht nog niet eens aan gedacht had.

Hieronder gaan we verder in op de diverse mogelijkheden voor uw tuinhuis en waar rekening mee gehouden dient te worden, door het proces in drie stappen onder te verdelen.

1: Het ontwerp van uw tuinhuis bepalen 

Het allereerste wat belangrijk is bij een tuinhuis is het ontwerp. Een tuinhuis ontwerpen zo simpel nog niet, er is immers veel keus.

Het handigste is om na te gaan waar het tuinhuis voor gebruikt zal worden, dit bepaald in grote mate hoe het tuinhuis er uiteindelijk uit komt te zien:

 • Opslag: het tuinhuis wordt vooral gebruikt als een soort houten schuur. Ramen, isolatie en luxe hebben wellicht een wat minder hoge prioriteit
 • Hobbyruimte: afhankelijk van de hobby is lichtinval wellicht belangrijk, maar ook de hoeveelheid ruimte en de isolatie
 • Buitenverblijf: als extra kamer of kantoor is een tuinhuis ook uitermate geschikt. In dit geval spelen extra’s zoals een veranda of een overkapping een grotere rol

Aan de hand van de voornaamste functie van het tuinhuis komt u een heel eind. Van een basis schuur met weinig toeters en bellen, tot een uitgebreid houten bijgebouw dat is voorzien van de gewenste luxe.

Zo krijgt u een idee welke afmetingen u nodig heeft en ook welke uitstraling het beste bij uw idee past.

Dit is slechts de buitenkant van het tuinhuis. Heeft u al nagedacht over de voorzieningen? zoals:

 • Een wateraansluiting: warm of koud water
 • Elektriciteit: voor verlichting, maar bijvoorbeeld ook een werkcomputer, gereedschap of andere apparatuur.
 • Internet/telefonie: mocht het tuinhuisje gebruikt worden als werkplek of extra woonruimte

Kortom: er is genoeg om mee te nemen bij de keuze voor een ontwerp.

Het advies luid dan ook om alle wensen en eisen op te schrijven en van hieruit een ontwerp te (laten) maken.

2: Materiaalkeuze voor uw tuinhuis

Als het ontwerp er ligt, is de materiaalkeuze de volgende stap.

De materiaalkeuze is ook van belang, zoals wij eerder hebben besproken rondom bijvoorbeeld het type hout voor uw tuinhuis.

Maar er is nog meer keus, zeker als het om een op maat gemaakt tuinhuis gaat.

Bouwmateriaal van uw tuinhuis

Elk soort bouwmateriaal heeft zijn voor- en nadelen, al blijft een houten tuinhuis het meest populair.

Globaal bestaat de keuze uit drie soorten bouwmaterialen:

 • Hout: heeft als voordeel dat het duurzaam en goedkoop is. Bovendien is het gemakkelijk te bewerken en heeft het een natuurlijke uitstraling. Een klein nadeel is dat het uitzet en krimpt, afhangend van het weer, maar dit hoeft zeker geen probleem te zijn.
 • Kunststof: het grote pluspunt van een kunststof tuinhuis is dat het weinig onderhoud vereist en makkelijk schoon te houden is. Een nadeel van kunststof huisjes is echter de niet-natuurlijke uitstraling en dat kunststof door weer- en wind uiteindelijk gaat verkleuren.
 • Metaal: tuinhuizen van metaal vereisen eveneens weinig onderhoud. Bovendien is de prijs/kwaliteit verhouding goed. De nadelen zijn vrijwel hetzelfde als bij kunststof: de uitstraling is niet heel natuurlijk en in plaats van verkleuren wil het na verloop van tijd gaan roesten.

Isolatie van de tuinhuis

Afhankelijk van waar u het tuinhuis voor gebruikt, zal isolatie een kleinere of grotere rol spelen.

Zeker als er regelmatig iemand aanwezig is, is isolatie zeker iets om rekening mee te houden.

 • Ramen: niet alle tuinhuizen beschikken over ramen, maar mocht u ze overwegen dan is het belangrijk om rekening te houden met de diverse mogelijkheden. Dubbelglas is bijvoorbeeld duurder, maar isoleert beter en helpt de temperatuur binnen aangenaam te houden. Enkel glas is juist goedkoper maar isoleert minder, al is het nog altijd een prima keuze als de temperatuur minder belangrijk is.
 • Dak: iets simpels als een puntdak of juist een tuinhuis met platdak maakt al een wereld van verschil. Een puntdak geeft naast meer opbergruimte ook meer hoogte, waardoor warme lucht niet laag blijft hangen.
 • Deuren: ook de deur is van belang. Kieren zijn dooddoeners voor wat betreft de isolatie, evenals de dikte. Een goed sluitende, stevige deur isoleert vanzelfsprekend beter.

Er zijn dus meer dan genoeg dingen om over na te denken en oneindig veel keuzes voor uw tuinhuis.

De één heeft een beperkt budget en hecht minder waarde aan isolatie omdat de ruimte vooral gebruikt wordt voor opslag.

Dit terwijl een ander juist wel gebaat is bij een goede isolatie, wat zich op den duur vaak ook terugverdient.

Tuinhuis plaatsen

3: Extra aandachtspunten

Nu het plan hopelijk zo goed als af is, bent u er nog niet helemaal.

Er zijn nog een aantal zaken waar u rekening mee dient te houden omdat ze regelmatig worden vergeten en toch heel belangrijk zijn!

 • Allereerst de vergunning voor een tuinhuis: in sommige gevallen is het nodig hier een vergunning voor aan te vragen bij de gemeente. Een tuinhuis valt onder de categorie bijgebouw en afhankelijk van een aantal karakteristieken dient wellicht een vergunning aangevraagd te worden. Dit verschilt per gemeente, dus wij raden u aan dit aldaar na te vragen!
 • Ten tweede is het belangrijk om een houten tuinhuis goed te behandelen. Dit begint met impregneren. Geïmpregneerde tuinhuizen gaan een stuk langer mee, omdat ze behandeld zijn tegen houtrot.
 • Ten derde is het belangrijk om te denken aan de fundering: enerzijds zorgen funderingsbalken ervoor dat de onderkant van het houten tuinhuisje niet wegrot. Belangrijk is om dit wel op een juiste ondergrond te doen, namelijk een goed zandbed of een betonvloer. Dit voorkomt dat de woning op den duur wegzakt. 

Om er zeker van te zijn dat u de juiste keuzes hebt gemaakt en dat het tuinhuis correct wordt ontworpen en geplaatst kunt u altijd contact met ons opnemen.

Wij geven graag vrijblijvend advies en denken graag met u mee.

Of het nu een tuinhuis met platdak betreft uit ons assortiment, of een geheel om maat gemaakt tuinhuis. Bij vragen raden wij altijd aan om contact met ons op te nemen!

Tuinhuis op maat

Heeft u interesse in een tuinhuis op maat?
Vraag vrijblijvend een offerte aan.