Wat is het verschil tussen een tuinhuis en blokhut?

9-06-2021 | Tuinhuizen

Bent u op zoek naar een tuinhuis of een blokhut maar is het u nog niet helemaal duidelijk wat precies de verschillen zijn? In deze blog leggen we u precies uit wat het verschil is tussen een blokhut en tuinhuis.

Het verschil tussen een tuinhuis en blokhut zit in het ontwerp en de constructie

Blokhutten en tuinhuizen lijken erg op elkaar en daar komt ook de verwarring vandaan. Veel mensen denken namelijk dat het synoniemen zijn.

inspiratie tuinhuis eigen huis en tuin

Het constructiesysteem van een blokhut

Echter heeft een blokhut overlappende hoeken die in elkaar vallen. Blokhutten komen tot stand met een houtstapelbouwsysteem waarbij houten balken op elkaar gestapeld worden. Ook wel het blokhutconstructiesysteem genoemd. Dit is de reden dat een blokhut altijd rechthoekig of vierkant van vorm is. Het houtstapelbouwsysteem heeft als grote voordeel dat de blokhutten zeer stevig, robuust en duurzaam zijn. Een blokhut is vaak net wat logger dan een tuinhuis, waardoor hij niet in elke tuin past.

Het constructiesysteem van een tuinhuis

Een tuinhuis kan door allerlei verschillende bouwsystemen tot stand komen, bijvoorbeeld door houtskeletbouw of stapelbouw. Veel fabrikanten hebben een eigen systeem. In tegenstelling tot bij de blokhut, steken bij een tuinhuis de hoeken niet uit. Hierdoor is de diversiteit aan vormen van tuinhuizen zo groot. Van vierkant of achthoekig tot L-vormig. Hierbij komen we gelijk bij het grootste voordeel van een tuinhuis: de grote diversiteit en mogelijkheden. Ook qua daktypes. En doordat een tuinhuis in zoveel variaties te koop is, past hij in bijna elke tuin.

plat dak

Zowel een blokhut als een tuinhuis zijn geschikt voor vele doeleinden. Bijvoorbeeld als opbergruimte, hobbykamer, kantoor, extra slaap- of woonruimte of mantelzorgwoning. Bekijk de vele mogelijkheden op de website van Schäffer Tuinhuizen

Tuinhuis op maat

Heeft u interesse in een tuinhuis op maat?
Vraag vrijblijvend een offerte aan.