Veelgestelde vragen

Uitstekende service en kwaliteit ✓ Totaalservice: van ontwerp tot montage ✓ Grote showrooms met veel inspiratie ✓  Scherpe prijzen ✓  5 jaar garantie

Wanneer is het beste moment om een tuinhuis te schilderen en te beitsen?

Wanneer je een tuinhuis wil schilderen is het allereerst misschien goed om te weten dat u beter niet kunt gaan  schilderen in de volle zon wanneer het meer dan 25 graden is. Wat er dan gebeurt, is dat u onregelmatigheden ziet verschijnen in het gedeelte dat u heeft geverfd.

Moet je dan gaan verven in de winter? Nee, ook dit is niet het juiste moment.

De ideale temperatuur om een tuinhuis te schilderen is rond de 15 graden maximaal overdag. Dit is dus in het voorjaar of in het najaar.

tuinhuis op maat
blokhut op maat

Hoe moet je een tuinhuis isoleren?

Denk goed na over de verschillende plekken waar u uw tuinhuis wilt isoleren. Isoleren kan zowel over de vloer, de wanden als ook onder het dak.

 1. Mocht je de vloer willen isoleren in uw tuinhuis, dan is het goed dit voor het plaatsen van het tuinhuis te beslissen. De meeste energie gaat namelijk verloren via de grond. De meeste comfort komt daarnaast ook vaak van de vloerverwarming.

Het beste kun je de tuinhuis op een betonplaat funderen. Om de vloer extra te isoleren kun je storten op piepschuimplaten van vijf centimeter.

 

 1. Als het tuinhuisje staat op de betonnen plaat met piepschuim, dan kun je beginnen met de wanden aan de binnenkant van het tuinhuisje. Begin met het plaatsen van latten van ong. 1 centimeter tegen de binnenzijde van de buitenwand op een afstand van 1.20m van elkaar.

  Dit staat gelijk aan de breedte van een mat van glaswol. De latten moeten niet over de complete hoogte geplaatst worden.

  De lucht moet kunnen circuleren, dus er moet sprake zijn van een kleine luchtlaag. Tegen de lat kun je een waterkerende folie nieten die dampdoorlatend is. Meestal kun je deze folie gewoon bij een bouwmarkt aanschaffen. Vervolgens kun je met balken een ruimte maken waarin jet het isolatiemateriaal plaatst.

Hoe moet je een tuinhuis vastzetten/verankeren?

U kunt een tuinhuis vastzetten op poeren. Poeren zijn lange roestvrijstalen vijzen die u zelf kunt maken met beton en funderingsankers.

 

 • Graaf gaten op de hoekpunten van het tuinhuis. Maak ze dusdanig groot dat de poeren erin passen.
 • Plaats de poeren in de gaten
 • Stamp de poeren goed aan zodra u zand en grond rondom hebt gestrooid.
 • Bevestig vervolgens de hoekpalen tussen de funderingsankers. Bevestig de palen met hoeksteunen en roestvrijstalen vijzen.
tuinhuis op maat

Waarom moet je een tuinhuis impregneren?

De belangrijkste reden om je tuinhuis te impregneren is het verlengen van de levensduur van je tuinhuis. Impregneren is een behandeling van je tuinhuis om houtrot, schimmels en ongedierte te voorkomen.

Impregneren kun je op 3 verschillende manieren doen:

 1. Handmatig impregneren:

Bij onbehandelde tuinhuizen wordt aangeraden altijd zelf te impregneren met bijvoorbeeld Impraline Pre-activ. Dit is makkelijk aan te brengen met een kwast en direct klaar voor gebruik

2. Dompel impregneren:

Hierbij laat je het hout enige tijd in een grote bak met impregneermiddel ondergedompeld. Het vocht wordt opgenomen door het hout waarmee het verduurzaamd wordt.

3. Keteldruk impregnatie:

Hierbij doe je het hout in een ketel. De ketel zal vacuüm trekken. Vervolgens wordt het zuurstof uit het hout getrokken waarna de ketel wordt gevuld met impregneermiddel. De druk wordt in de ketel vervolgens opgevoerd naar 9,5 bar, zodat het hout het impregneermiddel opneemt.

 • Hout dat is geïmpregneerd heeft meestal een groenachtige kleur. Dit komt door de zouten die zitten in het impregneermiddel. Bedenk dus goed dat er kleurverschil kan optreden.
 • Nadat de tuinhuis is geïmpregneerd raden wij aan de tuinhuis nog te verven of te beitsen. Impregneren is echt alleen om houtrot, schimmels en ongedierte te voorkomen en daarmee niet waterdicht.
 • Impregneren is alleen zinvol bij tuinhuizen met een wanddikte van 28mm of dunner. Dit hout is vatbaar voor verschillende weersinvloeden. Is de wanddikte 33-45 mm dan raden we u (keteldruk)impregnatie af.
 • Als u het hout gaat behandelen na impregnatie met een transparante beits of olie, dan zal deze donkerder uitvallen i.v.m. groenachtige ondergrond.
 • Houd rekening met een lange droogtijd, omdat er veel vocht in het hout wordt geperst. Er kunnen kieren ontstaan bij tuinhuizen met een wand die dikker is dan 33mm, dit omdat ze nog kunnen gaan krimpen.

 

 

Showrooms

Inspiratie opdoen voor uw nieuwe tuinhuis, overkapping of andere houten bouwwerk? Kom vrijblijvend langs in één van onze showrooms. 

Bekijk onze showroom live

Showroom Waalwijk

Showroom Wijchen